آکواریوم را میتوان یکی از نمادهای زیبای طبیعی دانست که منظرهای زیبا را به محل زندگی و کارمان میبخشد؛ اما افرادی که تمایل به داشتن آکواریوم دارند به دلیل سختی و مشکلاتی که نگهداری آکواریوم دارد، از این کار گریزان هستند. نگهداری و تمیز کردن آکواریوم آنچنان هم سخت و دشوار نیست.
اگر تصمیم به خرید آکواریوم گرفتید، خوب است که بدانید برای این کار باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. اولین نکته فضایی است که میخواهید آکواریوم را در آن قرار دهید زمانی که میزان فضای شما مشخص شد بعد میتوانید اندازه آکواریومتان را کوچک و یا بزرگ انتخاب کرده و خریداری کنید.
نکته مهم دیگر نوع ماهیهایی است که برای آکواریومتان انتخاب میکنید. از اهمیت تعویض آب آکواریوم و تأمین اکسیژن آن غافل نباشید که نکتهای حساس و مهم هست.
یک آکواریوم تمیز نهتنها زیبایی منزل شما را چندبرابر میکند، بلکه به حفظ سلامتی و خوشحالی ماهیهای شما نیز کمک میکند. با گذشت زمان، نیتراتها و متابولیتها در آکواریوم انباشته میشوند، که میتواند علاوه بر ظاهر آکواریوم، برای سلامتی حیوانات خانگی شما نیز خطرناک باشد. اگر چه بیشتر صاحبان آکواریوم برای کمک به تمیز نگه داشتن آب، از فیلتر استفاده میکنند، اما حتی بهترین نسخههای موجود در بازار نیز برای تمیز و سالم نگه داشتن آکواریوم شما کافی نیستند.
معمولا، ماهی باید در یک منطقه با تهویه ی مناسبی از اتاق نگهداری شود. آب تمامی موادی که بر روی دیواره آکواریوم هستند را در خود حل میکند و ماهی ها نیز کمی محیط خود را کثیف می سازند، به همین دلیل تمیز بودن آکواریوم اهمیت دارد.
به طور کلی، ماهی ها حیوانات خانگی هستند که احتیاج به نگهداری و مراقبت زیادی ندارند. آنها فقط نیاز به کمی غذا، آب پاک و اکسیژن دارند.
بیشتر بخوانیم: فواید جالب و ناشناخته نظافت منزل
جهت تمیز کردن آکواریوم به چه لوازمی نیاز دارید؟

لوازم مورد نیاز برای تمیز کردن آکواریوم
- سوهان / پد جلبک خراش
- تیغ ریشتراش (یا تیغ پلاستیکی برای مخازن آکریلیک)
- سفید کننده
- سیفون آب (مکنده شن)
- سطل (از یک سطل نو که تنها برای اینکار کنار گذاشتهاید استفاده کنید)
- پاک کننده آهک / شیشه پاک کن
- فیلتر واسطه
- برس فیلتر
- حولههای حمام قدیمی
- دستمال توالت
- پاک کننده کلر (نرم کننده آب آکواریوم)
مراحل تمیز کردن آکواریوم ماهی
- سطح داخلی شیشه
- تزئینات (سنگها، گیاهان و غیره)
- شن
- سطح بیرونی شیشه و تجهیزات
- فیلتر
بهترین راه تمیز کردن و شفاف کردن آب آکواریوم
این که بخواهیم برای شفاف کردن آب آکواریوم کاری انجام دهیم، یک واکنش طبیعی به کدر شدن آب آکواریوم است. کدر شدن آب نشان میدهد که مشکلی در مورد مخزن وجود دارد که باید برطرف شود. با این حال، پیشگیری از کدر شدن آب بهتر از تلاش برای شفاف کردن آب پس از وقوع مشکل است. هنگامی که آب درون آکواریوم شروع به کدر شدن میکند، بهتر است اجازه دهید تا اکوسیستم آکواریوم مسیر طبیعی خود را طی کند.
ضدعفونی کردن اجزای داخل آکواریوم
از قرار دادن لوازم و وسایل فلزی و مسی در داخل آکواریوم خودداری کنید؛ زیرا فلزات به دلیل داشتن اثرات مضر و سمی در داخل آب باعث از بین رفتن موجودات زنده داخل آکواریوم شده و نگهداری آکواریوم را با مشکل مواجه میسازند.
از ریختن غذای زیادی و اضافه در داخل آکواریوم خودداری کنید. چون اضافه غذاهای خورده شده در داخل آکواریوم زمینه را برای رشد میکروبها، قارچها و فیتوپلانگتونها مهیا کرده و باعث آلودگی آب میشود.
در صورتی که مشاهده کردید آب آکواریوم کثیف است نسبت به تمیز کردن آکواریوم اقدام کنید.
تمامی لوازم و تزئینات داخل آکواریوم را هرچند وقت یکبار ضدعفونی کرده و تمیز کنید تا بیماری و مشکلی را برای آبزیان آکواریوم به وجود نیاورند و در نگهداری آکواریوم با مشکل مواجه نشویم.
ضدعفونی کردن آکواریوم با موادی مانند نمک طعام، پرمنگنات سدیم و فرمالین انجام میشود.
لوازم داخل آکواریوم را میتوان بهوسیله جوشاندن نیز ضدعفونی کرد.
از دیگر نکاتی که در نگهداری آکواریوم قابلتوجه است محلی است که آکواریوم را در آنجا قرار میدهید. سعی کنید آکواریوم را در محلهای پرتردد که امکان وارد شدن ضربه به آکواریوم وجود دارد قرار ندهید چون وارد شدن هر ضربهای میتواند شوک و استرسی را به ماهیها وارد کند و نگهداری را با دردسر همراه کند.
نکات معمول و روتین نگهداری و تمیز کردن آکواریوم
کار نگهداری آکواریوم نیاز بهدقت و توجه ویژهای دارد و یک سری از کارها را باید بهصورت هرروزه و یا دورهای انجام داد تا آکواریوم و محیط نگهداری آبزیان آن با مشکل مواجه نشود.
این نکاتی که باید همیشه به آنها توجه داشت شامل موارد زیر هست:
- اطمینان داشتن از عملکرد درست تمامی تجهیزات داخل آکواریوم.
- تغییرات رفتاری در ماهیها مانند تغییر نحوه غذا خوردنشان قابلتأمل و بررسی هست.
- حساب تعداد ماهیهای خود را داشته باشید و اگر ماهیهایتان کم شد علت را بررسی کنید.
- آب داخل آکواریوم را از لحاظ سختی کربنات و نیترات همیشه چک کنید؛ و PH آب آکواریوم را کنترل کنید.
- اجزای داخلی فیلتر را مرتب تمیز کرده و با آب بشویید.
- از دیگر نکات مهم در نگهداری آکواریوم تمیز نگهداشتن و ضدعفونی کردن لوازم داخل آکواریوم است.
در زمان خرید آکواریوم حتماً باید تجهیزات موردنیاز آکواریوم را هم که برای نگهداری آکواریوم به آنها نیاز است را تهیه و خریداری کنید.
اگر آکواریوم شما مجهز به تجهیزات لازم نباشد سلامت موجودات آبزی شما به خطر خواهد افتاد.
تمیزی آب در سلامت ماهیهای آکواریوم بسیار مؤثر بوده و آب داخل آکواریوم باید در فواصل کوتاه و معینی تعویض شود.
نکته مهم
توجه به آب آکواریوم از اهمیت بالایی برخوردار است هرگاه که متوجه تغییر رنگ در آب آکواریوم شدید و آب غلظت پیدا کرد و یا سبزرنگ شد حتماً باید آب آن را سریع عوض کرد و علت را بررسی کرد. در نگهداری آکواریوم این مقوله بسیار مهم و حائز اهمیت هست.
بیشتر بخوانیم: پاک کردن شیشه های منزل با چند روش ساده
آب سبز
آب سبز کشنده نیست و به علت رشد جلبکها به وجود میآید. خلاص شدن از دست آن، قسمت سخت ماجرا است. اگر علت را بدانید، درمان آسانتر میشود. علل اولیه به وجود آمدن آب سبز مواردی هستند که در ادامه ذکر میشوند.
نور بیشازحد بارزترین علت و آسانترین آنها برای درمان است. قرار دادن آکواریوم در نور مستقیم خورشید یا روشن گذاشتن بیشازحد لامپها، سبب رشد جلبک میشود. مدتزمانی که لامپها روشن هستند را کاهش دهید و آکواریوم را بهجایی منتقل کنید که خارج از تابش نور مستقیم آفتاب باشد.
مواد مغذی اضافی موادی مانند فسفات و نیترات نیز به رشد جلبکها کمک میکنند. برای مقابله موفقیتآمیز با جلبک، باید میزان آنها در آب را کاهش داد.
تعویض بخشی از آب یکراه حل فوری است، اما احتمالاً دائمی نخواهد بود. برای رهایی از فسفات و نیترات بهطور دائم، باید منبع تولید آنها را از بین ببرید.
آیا استفاده از گیاهان زنده و سایر باکتریهای مفید به شفاف شدن آب آکواریوم کمک میکند؟
- بله! گیاهان زنده منبع باکتریهای خوب و سایر میکروبهایی هستند که به ایجاد تعادل بیولوژیکی در آکواریوم کمک میکنند.
- گیاهان زنده برای تامین مواد مغذی رقابت کرده و به گرسنگی میکروبهای مسئول کدر شدن آب کمک میکنند. علاوه بر این، گیاهان در طول روز اکسیژن تولید میکنند، که به تجزیه مواد زائد ماهیها، غذاهای مانده و اجساد باکتریهای مسئول کدر شدن کمک میکند. تجزیه شدن باقیمانده این باکتریها به تمیز شدن آب آکواریوم کمک میکند.
- آنها همچنین آمونیاک تولید شده توسط ماهیها و غذاهای خورده نشده را مصرف میکنند. آمونیاک میتواند عامل کدر شدن آب در آکواریومهایی باشد که تازه راهاندازی شدهاند.
بیشتر بخوانیم: رفع آفات و بیماری های گیاهان خانگی
آیا باید فیلتر را تعویض کرده و از فیلتر جدید استفاده کنیم؟
- نه! یکی از نکات مهمی که باید در هنگام راهاندازی یک آکواریوم جدید به آن توجه کنید این است که در مواجه با کدر شدن آب، اکوسیستم طبیعی آکواریوم را برهم نزنید.
- تمیز کردن یک فیلتر نو یا تعویض کارده فایده خاصی نخواهد داشت و حتی ممکن است باکتریهای خوب در حال تکثیر را نیز نابود کند. اگر فیلتر آکواریوم در کمتر از 30 روز نخست به تمیز شدن نیاز پیدا کند، احتمالا یا آکواریوم خود را بیش از حد تغذیه میکنید، یا بیش از مقدار لازم به آن مواد ضروری اضافه میکنید، و یا هر دو اشتباه را با هم انجام میدهید.
آیا باید آب آکواریوم را بیشتر عوض کنیم؟
- نه! تعویض جزئی و منظم آب مهمترین کاری است که هر ماهی دوستی باید در آن مهارت پیدا کند؛ به استثنای زمانی که با یک آکواریوم نو سر و کار دارید. تعویض آب ممکن است موقتا (در بهترین حالت 24 ساعت) به شفاف شدن آب کمک کند، اما با این کار، باکتریهای مسئول کدر شدن آب با قدرت برمیگردند، زیرا شما با عوض کردن آب مواد مغذی جدیدی را در اختیار آنها قرار میدهید.
روش شستن شن آکواریوم
- بعد از منتقل کردن آب به درون سطل با استفاده از مکنده، آن را بالای کف آکواریوم قرار داده و آن را با احتیاط حرکت دهید تا ارتفاعی را پیدا کنید که در آن مواد زائد به درون مکنده کشیده میشوند اما شن در جای خود باقی میماند.
- مکنده را در عمق شن قرار ندهید، زیرا به هرحال شن مواد زائد را بر روی سطح خود نگه میدارد. کافی است مکنده را در ارتفاع مناسب بالای سطح شن نگه دارید.
- برای یک تمیزکاری مفصلتر، شن را پس از نخستین دورِ مکش با دست هم زده و مرحله 1 را تکرار کنید. با این کار، شن کف آکواریوم کاملا نو بهنظر خواهد رسید.
- با استفاده از چوب همزن (یا انگشتان خود)، شن و ماسه را حرکت دهید تا از ایجاد شرایط بیهوازی، که در آن مواد پوسیده (مانند مواد زائد ماهیها و غذا) به دام میافتند، جلوگیری کنید. مواد پوسیده در صورت به دام افتادن، به یک لایه سیاه تبدیل میشوند که با آزاد کردن گازهای سمی سلامت ماهیهای شما را به خطر میاندازد. بنابراین، قبل از قرار دادن دوباره ماهی در آکواریوم، شن را بهخوبی هم بزنید.
- مرحله اختیاری: شن را در زیر نور آفتاب خشک کنید. اعتقاد بر این است که گرما و نور خورشید باعث ازبین رفتن باکتریها شده و به نگه داشتن شن آکواریوم در شرایط مناسب کمک میکند. با این حال، این کار ضرورتی ندارد، اما اگر وقت بیشتری دارید و هوا هم آفتابی است، افزودن این مرحله به روند تمیز کردن آکواریوم ایده خوبی خواهد بود.
- تعویض آب و تمیز کردن شن باید حداقل دو بار در ماه انجام شود. با رعایت این شیوه زمانبندی، میتوانید فرآیند تمیز کردن آکواریوم را سادهتر کرده و هربار با مواد زائد کمتری سروکله بزنید.
توصیه های لازم برای تمیز کردن آکواریوم
آکواریوم را حداقل یکبار در ماه بشویید.
از سفید کننده یا هر نوع صابون برای تمیز کردن آکواریوم استفاده نکنید زیرا ممکن است ماهی را مسموم کنید.
اگر جلبک هایی را مشاهده کردید که در حال رشد در آکواریوم هستند، لازم است فورا آن را تمیز کنید.
از ظروف تمیز فقط برای آکواریوم خود به طور انحصاری استفاده کنید زیرا ممکن است باکتری هایی را که می توانند به ماهیان شما آسیب برسانند، از طریق ظروف متفرقه وارد اکواریوم شوند.
ماهی هایی معروف به “لجن خوار ” (مانند گربه ماهی کوچک) وجود دارد که می تواند از طریق آلودگی هایی که در آب شنا می کنند، خود را تغذیه کنند. قبل از وارد کردن این ماهی ها به داخل آکواریوم خود، اطمینان حاصل کنید که آنها با ماهی هایی شما سازگار هستند.
درجه دمای آبی که داخل آکواریوم می ریزید باید با دمای آب موجود در مخزن ماهی یکی باشد تا از شوکه شدن ماهی ها جلوگیری شود.
اگر داخل آکواریوم از گیاهان دریایی استفاده ی کنید، حتما آنها را با دقت پاک کنید و خوب بشویید.
در نهایت باید توجه داشته باشید که قرار دادن ماهی های زیاد در یک آکواریوم موجب کثیف شدن سریعتر آب می شود.
ارسال دیدگاه